SİNEMA ATÖLYELERİ BİLGİLENDİRME

 Atölye çalışmaları Türk Sinema Vakfı tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle yapılmaktadır.

Her iki bölüme en fazla 20 kişi katılacaktır.

 

Eğitim Takvimi: 26 Eylül -22 Kasım 2020 ( bir hafta ileri kayabilir.)

 

Son Başvuru : 13 Eylül 2020

Katılımcılarla ön görüşme: 14 -20 Eylül 

Dersler: 26 Eylül- 22 Kasım 2020

Ders saatleri: Haftada iki gün 3’er saat  ( Çarşamba-Cumartesi)

Yer : Beyoğlu – TÜRSAV binası ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi Sinema Salonu.

 

 “İlk Yönetmenlik Atölyesi”

İlk filmine hazırlanan yönetmen adayının senaryoya yaklaşım ve mizansen analizinden  film setinde birlikte çalışacağı ve yöneteceği kamera arkası meslek insanları ve  oyuncularla ilişkisine ve çekim sonrası işlemlere kadar, film yapım sürecindeki deneyim  aktarımları.

EĞİTMENLER: Ömer Uğur: yönetmen/senarist - Aydın Sayman: yönetmen  (koordinatör) - Sinan Güngör: görüntü yönetmeni - Eyüp Boz: görüntü yönetmeni - Selda Ülkenciler: sanat yönetmeni - Sevil Demirci: yapımcı ( SEYAP Başkanı) - Mevlüt Koçak: kurgu yönetmeni -Nur Sürer: oyuncu - Muhlis Asan: oyuncu eğitmeni  - Ahmet Hızarcı: stüdyo yönetmeni

 ‘’Senaryo Yazım Atölyesi”

Profesyonel senaristlerce verilecek eğitimle, akademik eğitimde alınan yazım çalışmalarının pratiğe uygulanması ve senaryo yazarlığının temel unsurları üzerine  dersler.

EĞİTMENLER: İlker Barış: senaryo yazarı (Senaristbir eski başkanı) - Ayhan  Sonyürek: senaryo yazarı (Senaristbir Başkanı) - Atay Sözer: senaryo yazarı - Hüseyin Kuzu: senaryo yazarı - Berna Yeşilyurt: senaryo eğitmeni

 

Faaliyet açıklaması :   Sınıfları en fazla 20 kişiden oluşan sinema eğitimi görmekte olan veya yeni mezun gençlerimize yönelik “İlk Yönetmenlik” ve “Senaryo Yazımı” kursları gerçekleştirilecektir.  Kurslar ücretsizdir.

Genç sektör çalışanlarının ve akademik eğitim sürecinde veya yeni mezun olan sinemacı adaylarının, kişisel gelişimlerine katkı yapmak. Kuramsal bilginin pratik kullanım yöntemleriyle buluşarak, nasıl kullanılacağının deneyimlenmesi yoluyla, öz güven ve disiplin kazandırmak.

atıldıklarında kendilerine gerekecek deneyimi ve bilgiyi ulaştırarak desteklemektir.

1- İlk Yönetmenlik Kursları:

    A- Teknik Eğitim: ( Öğrencilerin geçmiş öğrenim durumlarına göre seviye belirlenerek

   (kamera ve kamera hareketleri , objektifler, ışık, ses, renk ve kurgu teknik bilgileri,  verilecektir.)

   B- Bir filmi yönetmek: Teknik bilgilerin ötesinde; bir senaryoyu analiz edip değerlendirme ve onu sinemaya aktarma eyleminin gerektirdiği bir dizi fikirsel çalışma düzleminin yönetmen adayına tanıştırılması.

   - Senaryodan çekim senaryosuna, filmi zihinde çekmek.

     Senaryo analizi, senaryo geliştirmesi,

   - Oyuncu seçiminden, oyuncudan verim almaya giden yol

   - Mekan. zaman, kostüm bir prodüksiyonu tasarlamak

   -Film Ekibiyle ;

    Görüntü yönetmeni ile

    Sanat Yönetmeni ile

    Oyuncular ile

    Ses tasarımcıları ile

    Kurgucu ile

    Müzik tasarımcısıyla

    Renk tasarımcısıyla çalışmak.

- Çekim senaryosundan kurguya filmi eni baştan tasarlamak

 

Başlangıç Kuralları

1-Bir hikaye seçme:.  Anlatmak için tekniği anlamak.

2- Bir Senaryoyu Değerlendirme

3-Filmi Geliştirme

4-İşbirliği: 1. Bölüm Yönetmenin  bir film üzerinde işbirliği yapma politikasını ve gruplar halinde çalışmanın yaratıcı bir ekipte en iyisini nasıl getirebileceğini öğrenin.

İşbirliği: 2. Bölüm  Yöneticiler herkes  için güven duymalı, ancak son aşamada kendilerini dinlemeli.

 

 

5-Sinematografi

 Yönetmen, filmdeki neredeyse bir karakter gibi, sinema seçimleri hakkında düşünüyor. Işıklandırmanın, lenslerin ve stilistik seçimlerin filminize nasıl görsel güç kattığını öğrenin.

 6-Prodüksiyon Tasarımı Yönetmen doğru prodüksiyon tasarımcılarını nasıl bulduğunu ve onlara bir palet ve renk mozaiği kullanarak hikayenizi anlatmalarına yardımcı olacak setler oluşturma konusunda ilham vermek için nasıl çalıştığını öğrenin.Araştırma Görünüşe göre küçük veya önemsiz detaylar bir sahneyi bağlayabilir, bir yönetmenin vizyonunu güçlendirebilir ve izleyicilerle daha güçlü bir bağlantı kurabilir.

 

 Kurs içerisinde örnek filmler üzerinden yönetmenin filmi oluştururken yaptığı tercihlerin filme  katkısı gösterilecektir.

  • Senaryo Yazım Atölyesi:

 

Atölye 3 aşamada ilerler.

  1. aşama: üzerine çalışılacak hikayeden önce tema ve vizyon belirledikten sonra sinopsis oluşturarak karakter çalışması. 
  2. aşama: tretman yazımı. 
  3. aşama: sahneleme ve diyalog çalışması. 

Bütün katılımcılar hikayesini, geliştirmeyi sürdürürken, birbirlerinin çalışmalarından etkileşim yoluyla faydalanır. Soru ve cevapların anlatımlarla yöntem pekiştirme imkanı bulur.

 

Most Advanced Responsive Page builder for Joomla

Tursav

Türk Sinema Vakfı 1990 yılında sinemamızın önde gelen yapımcı, yönetmen ve oyuncularının katılımıyla kurulmuştur. Vakfın temel amacı; Türk Sinemasının yurt içinde ve dışında gelişmesini desteklemek ve sinemaya hizmet edenlerin sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarına destek olmak gibi iki temel hedef taşımaktadır. Vakfımız bu amaçla kuruluş senedinde belirtilmiş geniş bir faaliyet alanına sahiptir. Eğitim, burs, festival ve etkinlikler düzenleme yanında, tanıtıcı ya da nitelikli filmler yapmak veya yaptırmak, uluslararası işbirlikleri sağlamak görevleri arasında başta gelmektedir. Amaçlarının gerçekleşmesi için sosyal ve ticari tesisler kurmak, işletmek yetkilerine de sahip olan vakfımız bu amaçla Türk Sinema Vakfı İktisadi İşletmesini kurmuştur.